DSCF6584-IridientEdit.jpg

BUTIK

Tradition & förnyelse.

Dellenkilten föddes som idé på Delsbostämman 2011

Ett svenskt tartan, inspirerad av Folkdräkterna kring Dellenbygden. I samråd med Delsboskräddaren och ordföranden i Delsbo hembygdsförening skapade jag ett tartan med rötterna i den Hälsingska myllan.

Jag ville också att detta mönster skulle bli ett äkta tartan och bära namnet Dellen efter Dellensjöarna och fick då ansöka om medgivande från Hudiksvalls kommun för att få använda namnet och registrera det i det The Scottish Register of Tartans. Det togs väl emot och registrerades i maj 2015.

Dellenkilten var tänkt som ett alternativ till dräkterna i bygden, men används idag även i kombination med dräkterna och dräktdelar.

Numera finner man den även utanför Dellenbygden och Hälsinglands gränser.

En kilt är allt i ett. Från folklore till rock'n'roll. Ett plagg som du kan bära såväl på puben som till bröllop. Kiltar används idag av människor över hela världen.

De första Dellenkiltarna såg dagens ljus sommaren 2015. DellenKilten är för dig som vill ha en kvalitetskilt i ett tartan från en av Sveriges vackraste platser - Dellenbygden, Hudiksvall -Hälsingland.

Man skulle kunna se detta som ett resultat av ett skandinaviskt och skotskt förhållande som våra förfäder startade för tusen år sedan.

Mikael Öst

Foto: Carl Öst Wilkens

Endast det bästa är gott nog

Tyget, som är i ull, vävs i Skottland där kilten också skräddas. Detta är ingen billig "partykilt", även om du naturligtvis kan och ska roa dig i den.

Allt från val av ull, vävning & skräddning är av absolut bästa kvalitét. Den måttbeställs speciellt för dig. Kilten landar alltid i Delsbo för granskning innan den levereras till dig som kund.

Mikael Öst

Mikael Öst